Ήρωες

ΣΧΙΖΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Έτος γέννησης: 1951
Τόπος καταγωγής: Καπούτι
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος
Στρατιωτική κατάσταση: Έφεδρος
Τόπος Μάχης/Θανάτου : Λάπηθος
Ημερομηνία σύλλ./εξαφ.: 06.08.1974

 

 

ΣΧΙΖΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Τα οστά του Νίκου Σχίζα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην Λάπηθο το 2005. Η κηδεία των οστών του έγινε στον ιερό ναό του Σωτήρος στην Ανθούπολη την 1/10/2010. Εκ μέρους της κοινότητας Καπουτίου το επικήδειο λόγο απηύθυνε ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου Χαράλαμπος Ττερλικκάς. Τα οστά του τάφηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Το δε μνημόσυνο του τελείται στις 6 Αυγούστου, την ημέρα που έπεσε ηρωικά μαχόμενος ενάντια στο Τούρκο εισβολέα.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΤΕΡΛΙΚΚΑ

Αγαπητοί φίλοι, συγχωριανοί και συμπολεμιστές, σήμερα γράφεται ο επίλογος του δράματος της οικογένειας του Νίκου Σχίζα, που για τριανταέξη ολόκληρα χρόνια ζούσαν στην αγωνία και έτρεφαν την ελπίδα, ότι θα ερχόταν η ευλογημένη μέρα να επιστρέψει κοντά τους.

Τα κατεχόμενα χώματα της Λαπήθου που για τόσα χρόνια, κρατούσαν σαν εφτασφράγιστο μυστικό τα ηρωικά οστά του, δεν άντεξαν άλλο και φανέρωσαν το μυστικό τους.

Από σήμερα, χώμα από το πατρικό σου σπίτι, χώμα από το κοιμητήριο του χωριού σου και χώμα από τις ρίζες και κλαδιά από το δέντρο που εσύ φύτεψες στο σπίτι σου με τα ίδια σου τα χέρια, θα σε συντροφεύουν στο μακρινό και τιμημένο ταξίδι, που από καιρό ξεκίνησες.

Νίκο, εσύ έπραξες στο ακέραιο το καθήκον σου στην Πατρίδα, και ενώ υπηρετούσαμε στα μετόπισθεν στο Αστρομερίτη, όταν ζήτησαν εθελοντές για κάποια ειδικότητα στην πρώτη γραμμή, ήσουν ο πρώτος που δήλωσες παρών και τελικά θυσίασες και την ίδια σου την ζωή στον βωμό του καθήκοντος.

Από σήμερα τα αδέλφια σου, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου και η σύζυγος σου Παναγιώτα, που θυσιάστηκε κι’αυτή μαζί σου για να αναθρέψει καθώς έπρεπε τα παιδιά σας, τον Μάριο και την Αυγή, θα μπορούν να έρχονται στο τάφο σου, να σου ανάβουν το καντήλι και να σου λένε τον μεγάλο πόνο τους.

Αγαπητοί μου, σήμερα μαζευτήκαμε όλοι εδώ για να υποσχεθούμε στον Νίκο, και σε όλους τους άλλους ήρωες και αγνοούμενους του 1974, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους για να ελευθερώσουμε τα σκλαβωμένα χωριά μας.

Το κοινοτικό συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα, έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθεια για ανέγερση μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων του χωριού μας, τιμώντας την ηρωική θυσία τους και απαιτώντας την διακρίβωση της τύχης και των υπόλοιπων αγνοουμένων.

Νίκος μας, ελαφρύ να είναι το χώμα που θα σκεπάζει τα ηρωικά οστά σου. Σε αποχαιρετούμε για τελευταία φορά και σου ευχόμαστε καλό ταξίδι, μένοντας πιστοί στις υποσχέσεις που σου δώσαμε.

Αιωνία σου η μνήμη.

 

Οι Αγνοούμενοι του χωρίου μας κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974

ΜΕΡΑΚΛΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ

Έτος γέννησης: 1952
Τόπος καταγωγής: Καπούτι
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος
Στρατιωτική κατάσταση: Έφεδρος
Τόπος σύλλ./εξαφ.: Λάπηθος
Ημερομηνία σύλλ./εξαφ.: 06.08.1974
Τόπος εξαφάνισης: Λάπηθος

 

ΠΙΣΙΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Έτος γέννησης: 1956
Τόπος καταγωγής: Καπούτι
Οικογενειακή κατάσταση: Αγαμος
Στρατιωτική κατάσταση: Στρατιωτικός
Τόπος σύλλ./εξαφ.: Μιά Μηλιά
Ημερομηνία σύλλ./εξαφ.: 14.08.1974
Τόπος εξαφάνισης: Μιά Μηλιά

 

ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Έτος γέννησης: 1954
Τόπος καταγωγής: Καπούτι
Οικογενειακή κατάσταση: Αγαμος
Στρατιωτική κατάσταση: Έφεδρος
Τόπος σύλλ./εξαφ.: Λάπηθος
Ημερομηνία σύλλ./εξαφ.: 04.08.1974
Τόπος εξαφάνισης: Λάπηθος